Vad är Fortnite?

Ett av värkens mest omtalade spel är för tillfället Fortnite. Det är gratis för alla att spela, så länge man har spelkonsolen Playstation 4 IOS PC, Microsoft Windows 10, macOS eller Xbox One. Med tanke på att det är gratis så är det en stor anledning till varför det har växt så stort. Ytterligare en anledning till varför det är så stort, om man bortser från själva innehållet av spelet som givetvis gör det populärt, är att man kan spela med flera kompisar under samma omgång från olika enheter. Spelet går under kategorin ”överlevnadsspel” och det företag som ligger bakom spelet är Epic Games.

Fortnite är faktiskt en nästan exakt kopia, bortsett från grafiken, av ett spel som inte har lanserats än men är ändå rankat som populäraste spelet i världen. Det heter Playerunknown`s Battlegrounds och kan också vara en anledning till varför Fortnite har blivit så populärt. Dock har spelet fått mycket kritik för att vara så likt Playerunknown`s Battlegrounds, även kallat PUBG. Epic Games har däremot varit öppna och berättat att de blivit inspirerade av PUBG. Man skulle kunna säga att Playerunknown`s Battlegrounds är en finare version av Fortnite.

Det som är gemensamt för spelen är att du som spelare hoppar ner från ett flygplan tillsammans med 99 andra onlinespelande personer, det vill säga verkliga spelare från andra enheter. Alla 100 spelare landar på en ö utan att ha med sig några hjälpmedel. På ön finns det däremot hjälpmedel som man kan plocka på sig, och för att vinna spelet måste man vara kvar sist på ön. Med andra ord måste man döda sina motståndare. Ju längre tid som går på spelet, desto mindre yta har man att röra sig på. Om man vill spela en runda tillsammans med sina kompisar så kan man max vara 4 spelare.

Spelet kom först 25 juli 2017 men då kostade det pengar. Det var inte förrän i år, det vill säga 2018, som det kom som en gratisversion. Däremot finns det lite mer finesser på betalversionen.

Fortnite är en variant av att annat populärt spel som heter Battle Royale. Även Battle Royale kommer från speltillverkarna Epic Games och när det släpptes 2017 fick de över 2 miljoner unika spelare på endast 2 veckor. Det är komplicerat för att Battle Royale var Fortnite när det släpptes som en betalversion 2017, men när det blev en gratisversion hette den nya versionen Fortnite. Det är alltså samma spel men har olika namn beroende på om man betalar för det eller inte.

Finns för smartphones

Först kom Battle Royale och Fortnite endast för stationära spelkonsoler, det vill säga onlinespel som är kopplade till en TV. Numera finns det Fortnite att spela för alla iOS-enheter, det vill säga för iPhones. Dock måste man ha iPhone 6s eller senare modeller, men då är det även gratis. Om du har Android så behöver du inte oroa dig för det kommer även komma för de typerna av smartphones också. Däremot finns det inget bekräftat datum när det ska komma, men det lär inte ta speciellt lång tid. Tillverkarna Epic Games har även gått ut och bekräftat att de kommer snart men en ny uppdatering som kommer innefatta en styrningshet till spelet i mobilen. Det är ytterligare något som de fått inspiration av PUBG:s mobilversion.

Det går inte för alla att spela crossplay

Crossplay innebär att personer som är kompisar på sina onlinespel kan spela mot varandra i spel som har en funktion för multiplayer spel. Dock går inte det om spelarna har olika spelkonsols-tillverkare, exempelvis Playstation och Xbox. Detta är något som Epic Games jobbar hårt för att få bort. Playstation, som ägs av Sony, har sagt att de inte vill tillåta crossplay med spelare som har Xbox. De hänvisar till ett skydd mot deras spelkonsoler, men i grund och botten handlar det om att de inte vill sponsra att fler ska köpa Xbox utan istället välja Playstation för att kunna spela crossplay.

Detta förlorar givetvis Fortnite på eftersom färre har möjlighet att spela. Däremot kan Xbox och PS4-användare spela mot iOS- och Microsoft Windows-användare, men inte mot varandra. Playstation är en aning större än Xbox, vilken gör att så länge de inte tillåter att de ska kunna spela mot varandra kan Xbox eller Epic Games inte göra speciellet mycket. 

Privacy Policy