Kinesisk uppkomst

Mahjong hade sin populäraste period i Kina på 1800- och 1900-talet. Det är fortfarande populärt idag men generellt börjar sällskapsspel minskas i samband med att spelindustrin online ökar, vilket du kommer kunna läsa mer om här på vår hemsida. Spelforskaren David Parlett anser att Mahjong ursprungligen kommer från spelet Pènghú. Pénghú spelades med 120 eller 150 kort och var som störst under slutet av 1800-talet. Till en början spelades även Mahjong med kort istället för spelbrickor, eller så kallade stenar. Det är däremot inte känt när korten gick över till spelbrickor gjorda av ben eller bambu, men med största sannolikhet var det någon gång på mitten av 1800-talet. De första spelen man kan hitta med spelbrickor istället för kort är spel från Fuzhou som ligger i Shanghai. Däremot hade det spelets uppsättningar annorlunda stenar än vad som finns idag. Det fanns exempelvis inga blommor på brickorna. Det fanns inte heller någon grön eller röd drake. Numera är draken den platta som är mest värdefull i spelet, eftersom draken har en viktig symbol i Kina. Forskare inom spel gissar på att den bricka som skulle ha fungerat som bonusplatta på den tiden var vindarna. Dessa typer av jokrar som inte längre existerar i Kinas version av Mahjong finns däremot i andra versioner av Mahjong som tillhör länderna Thailand och Vietnam. Forskare tror att dessa brickor togs bort på grund av att de hade samma titlar som ledaren till Taiping Rebellion under åren 1850 till 1864.

Förbud av spel

Efter folkrepublikens grundläggning år 1949 så infördes ett förbud mot spel, vilket såklart ledde till att Mahjong minskade i popularitet. Just också spelet Mahjong, till skillnad från alla andra spel, var förbjudet under kulturrevolutionen mellan åren 1966 till 1976. Däremot togs spelet upp igen när revolutionen hade lagt sig och är numera ett av Kinas mest populäraste sällskapsspel, samt i andra närliggande länder.

Mahjong i västvärlden

Första skriftliga beviset på att Mahjong ska ha varit omtalat i västvärlden kommer från 1895 då en brittisk sinolog vid namn William Henry Wilkingson skerv ett papper som nämnde den populära kinesiska sällskapsspelet Mahjong. Några år senare, rättare sagt 1910 så fanns det fler dokument som var skriva på många språk, bland annat franska och japanska, som handlade om spelet Mahjong. Första gången spelet kom till USA var på 1920-talet. Det företag som började sälja spelet är väldigt otippat, vilket var Abercrombie & Fitch. Klädmärket är numera känt bland ungdomar och är ett systerföretag till märket Hollister. De har ofta killmodeller med bar överkropp som poserar utanför deras butiker. Det företaget och märket var dem som tog in Mahjong för fösta gången i Amerika. Abercrombie & Fitch som ursprungligen kommer från New York men då hade sin butik i Washington DC, gjorde att spelet blev otroligt populärt i huvudstaden. Ägaren till Abercrombie & Fitch hette då Ezra Fitch. Han skickade ordrar till kinesiska byar där de ville beställa och köpa hem vartenda Mahjong-set de kunde få tag på. Statistik av klädmärket visar på att de sålde sammanlagt 12 000 Mahjong spel.

Ytterligare en källa som visar att Mahjong var populärt i USA på 1920-talet var ”den röda boken”. Författaren till litteraturen var Joseph Park Babcock. Boken är även känd i namnet Regler Mah-Jong. Denna bok var den tidigaste boken som var en version av Mahjong som skrevs i Amerika. Författaren Joseph Park Babcock hade lärt sig att spela Mahjong när han levde i Kina under några år. Det han skrev i boken var reglerna till spelet, och dessa regler var en aning förenklade. Anledningen till det var för att det skulle vara lättare för amerikanerna att lära sig spelet, då han ville sprida det i USA. Dock övergavs hans förenklingar när 1920-talet var över. På 1930-talet så skapades ”American Mahjong”, vilken var en amerikansk version av mahjong och populär bland judiska kvinnor. Influensen av Mahjong i USA införde även märken som ”Pung Chow” och ”Game of Thousand Intelligences”. Dessutom började även många fester införas med kinesiskt tema, där alla klädde sig i typiska kläder från Kina och lokalerna var dekorerade i kinesisk stil. Även en låt spelades in när Mahjong var som populärast av artisten Eddie Cantor. Låtens namn var ”Since Ma Is Playing Mah Jong”.

Privacy Policy