Vad är multiplayer MMO?

Multiplayer MMO är en förkortning till Massively Multiplayer Online Game. Detta är en typ av kategori inom onlinespel och uppkom under slutet av 1990-talet. Det som är speciellt för just Multiplayer MMO och som skiljer sig från vanliga multiplayer spel är att användarna som spelar mot varandra kan vara många fler på MMO. I vanliga fall kan vanliga spel med multiplayer max ha 32 användare som spelar samtidigt, vissa undantag på 64 spelare. Om man använder sig an Multiplayer MMO kan man ha flera miljoner spelare som är registrerade, och samtidigt kan hundratusentals användare spela. Dock kostar det pengar att kunna ha tillgång till Multiplayer MMO, som oftast spelföretaget tar ut en utgift för per månad. Det innebär att i princip de enda personerna som betalar för Multiplayer MMO är de som lägger ner mycket tid för onlinespel.

Vad är speciellt för Multiplayer MMO förutom antalet spelare?

Eftersom det är så många fler spelare som är med under Multiplayer MMO, så innebär det även att världen spelet utspelar sig i är mycket större då alla ska få plats. I och med att alla karaktärer i spelet är verkliga personer som sitter och spelar på en enhet finns det i princip alltid några hundra tusen som är inloggade och spelar. De spel som har Multiplayer MMO har användare från hela världen vilket innebär att en svensk exempelvis kan logga in klockan 3 på natten och ändå ha många att spela mot eftersom tidszonerna är annorlunda. Dessutom sitter de flesta uppe på nätterna och spelar eftersom många jobbar, studerar eller har annat för sig på dagtid. Ytterligare en sak som är speciellt för Multiplayer MMO är att spelservrarna blir skötta av spelets förläggare. För vanliga multiplayer så kan vem som helst starta en egen omgång. Anledningen till varför det inte går i Multiplayer MMO, är för att det är så många som är med så det hade blivit sånt kaos om alla hade startat en egen runda. Dessutom hade spelet förlorat sin specialitet om alla har skapat egna rundor, eftersom det hade inneburit att det inte kunde vara lika många spelare i varje runda.

Socialiserar sig mer

Multiplayer MMO fokuserar mer på hur samvaron upplevs än på själva spelkänslan. Är man ute efter att få en härlig spelkänsla så finns det många andra spel som kan erbjuda bättre känsla. Det som är speciellt med Multiplayer MMO är att samvaron upplevs bättre med tanke på att det är flera hundratusen spelare med. Detta är något som alla Multiplayer MMO-spel har fått en utmärkelse för. De har även fått höra det i feedback från sina användare. Några typiska saker som förekommer när man har Multiplayer MMO är att spelare har lättare att träffa andra personer som de kan kommunicera med i telefon, chatta med och lösa uppdrag tillsammans. Många som spelar Multiplayer MMO säger att de inte känna sig ensamma, vilket är något man ofta kan göra om man spelar själv. Ytterligare en sak som gör att spelen kräver att spelarna ska socialisera sig med andra är att uppdragen som förekommer är mycket mer komplicerade. Det hade näst intill varit omöjligt att lösa uppdragen på spelen själv, vilket innebär att spelarna indirekt är tvungna att kontakta andra och hjälpa varandra.

Kräver större servrar

Tyvärr är det inte hur enkelt som helst att spela Multiplayer MMO. För att över huvud taget kunna spela dessa spel måste man ha servrar som kan hantera sådana stora mänger information. Oftast krävs de flera serverar som är ihopkopplade, och det varierar även från spel till spel. Exempel på fyra spel som är populära Multiplayer MMO-spel är rollspel, förstapersons-skjutare som oftast innefattar olika arméer, racing och nutidsstrategi. Multiplayer MMO Racing innefattar massor av olika tävlingar med olika fordon, exempelvis sportbilar, motorcyklar, båtar med hög hastighet och liknande. Denna kategori än den som är minst utvecklad då det inte finns lika många spel här som i den ovanstående kategorierna. Exempel på några spel i denna kategori är Project Torque, Kart Rider, Test Drive Unlimited, Drift City och Upshift StrikeRacer. Kommande spel som inom snart framtid kommer lanseras inom Racing-kategorin är Need for Speed, Trackmania-serien, World Online och Darkwind: War on Wheels.

Privacy Policy