Vad är Playstation?

Ett av världens populäraste spelkonsoll heter Playstation och kommer från tillverkarna Sony. Historien till konsolen börjar i Japan där den introducerades år 1994 den 3 december. Första konsolen av Playstation hette Playstation X och förkortades PSX. Numera finns det till och med Playstation 4. Varje ny version av PS har haft en ny finess och senaste än en av de mest högtekonoligiska konsolerna på marknaden. När första konsolen av Playstation släpptes så blev det en enorm succé då fler än 100 000 konsoler såldes första veckan efter lanseringen. Dock är de siffrorna ingenting i jämförelse med om man jämför med ungefär 10 år senare, rättare sagt i juni 2005. Då hade över 100 miljoner enheter av Playstation sålts världen över. Med dessa siffror kan man konstatera att Playstation och Sony regerar på marknaden när det gäller onlinespel. Deras största konkurrent är Xbox.

Playstations historia

Hur Playstation kom fram var tack vare att företaget Nintendo och Sony inledde ett samarbete. Sony var tidigare kända för att leverera bra ljudutrustning som baser, högtalare, hörlurar och liknande. Nu på senare år har de även kommit med datorer, mobiler och spelkonsoler, såklart. Samarbetet mellan Nintendo och Sony var först att Nintendo använde sig av Sonys ljussystem till sina egna spelkonsoler. Nintendo är känt för sina små spelapparater med en liten skärm och små knappar. Ljudsystemet Sony gjorde till Nintendo hette ”Super Nintendo Entertainment System”.

Efter det första samarbetet var Nintendo intresserade av att börja ytterligare ett samarbete med Sony, och tanken var att det nya samarbetet skulle innebära ett tillbehör till Nintendos tidigare konsol. Dock skulle det tillbehöret göra det möjligt att kunna använda nintendo fast att man skulle kunna använda cd-skivor som lagringsmedium istället för att använda chip.

Dock var det inte så enkelt till en början då Sony sa ifrån, de tyckte att Nintendos krav i samarbetet var totalt orimliga. Det ledde till att Nintendo sökte efter en annan samarbetspartner som är kända idag under namnet Philips. De ville ta sig an uppdraget för att ge revansch till Sony som tidigare snott ett samarbete några år tidigare. Dock kunde inte Philips uppfylla de krav som Nintendo hade på den nya konsolen, vilket ledde till att Sony fick en chans att göra ett försök. Försöket ledde till världens mest populäraste spelkonsol, Playstation.

PS One

En speciell variant av Playstation som släpptes på marknaden den 7 juli år 2000 var Playstation One, även förkortat PSOne. Rent prestandamässigt så var den i samma kvalité som de vanliga playstation. Däremot hade den en mer kompaktare design samt en adapter som gjorde det möjligt att spela med den i bilen och på resande fot. Eftersom den var mycket mindre än de andra Playstation-konsolerna så sålde den extremt bra. Den stora försäljningen ledde till att PS One sålde bättra än Playstation 2.

Efterföljare av Playstation

PSX, det vill säga den första konsolen av Playstation har under årets gång kommit i många olika versioner, där vissa har näst intill varit identiska med Playstation 2. Många har varit avsedda för den japanska marknaden och de senare versionerna har haft utrustning som en inbyggd hårddisk. Det innebar att man inte bara kunde lagra spel på den utan även filmer och liknade material. Konsolen hade även en tv-mottagare vilket gjorde det möjligt att koppla upp spelet på tv-skärmen. Det anses vara en självklarhet i nutid, men förr i tiden var det stora nyheter. År 2004 släppte Sony en ny variant av Playstation som heter Playstation Portable. Som man hör på namnet så var det första spelkonsolen som gjorde det möjligt att ta med den utan att behöva ett eluttag. Tredje uppföljaren lanserades år 2006 den 11 november och var den första modellen som motsvarar det vi tänker på idag när vi hör Playstation.

Det var alltså en stationär modell som man kopplar in i TV:n. Namnet var Playstation 3. Playstation 4, som nu är den senaste konsolen från Sony lanserades i Europa den 30 november år 2013. Spelkonsolerna numera består av en hårddisk som man kopplar in i TV:n och sedan två spelkonsoler till hårddisken som är trådlöst ihopkopplade. Dessa konsoler består av ett styrkors, två stycken analoga styrspakar, fyra stycken knappar för höger tumme samt 2 R- respektive 2 L-knappar.

Privacy Policy