mahjong spel online

Spelet som kanske upplevs som nytt för dig har väldigt många år på nacken. Idag så finns det lite olika varianter av det populära kinesiska spelet Mahjong som spelas med brickor. Reglerna kan vara lite olika beroende på den version som du väljer. Så är det ju även med casinospel som du finner online som blackjack, poker och videopoker.

Nästan varje leksaksbutik har ett set med allt som du behöver för att spela Mahjong. Ett bra spel ska komma med tydliga regler men här har du grunderna för Mahjong om det är så att du står med ett spel utan instruktioner på svenska.

Detta behövs för en spelomgång

För att spela Mahjong så behövs det 4 medspelare. Du ska alltså hitta 3 kompisar som vill spela med dig för att komma igång. Ett spel ska också ha:

  • 136 brickor vilket inkluderar 36 karaktärer, 36 bamboofigurer, 36 cirklar som är uppdelade i 4 set med numren 1 till 9. Dessutom så inkluderas här 16 windbrickor och 12 drakebrickor. Det finns set med 8 bonusbrickor som består av 4 blommor och 4 årstider.
  • Två tärningar
  • 4 ställ för brickorna

Målet med spelet

Målet är att få Mahjong. Det betyder att du får 14 brickor indelade I fyra set och ett par. Ett par är två brickor av samma sort. Ett set kan vara det som kallas för pung och som är tre brickor av samma slag eller chow som är tre nummer i sekvens från samma serier. Man kan inte använda samma bricka i två olika set samtidigt.

Kom igång med spelet

Till att börja med så ska ni besluta om dealer. Sedan kommer de fyra windbrickorna att blandas dolda mot bordet så att ingen ser hur de ligger. Spelare sitter i enlighet med bricka och spelet går medsols. Det går att kasta tärningarna för att komma fram till vem som ska börja som dealer.

Alla brickor blandas och varje spelare kommer att bygga en vägg med brickor som ligger gömda mot bordet så att ingen ser vad som är tryckt på dem. Väggen kommer att vara 17 brickor lång och 2 brickor hög. Det här kommer att ge en ordentlig vägg med brickor som man placerar på mitten av bordet.

Nu kommer dealer att kasta tärningarna. Numret som kommer fram används för att räkna brickorna från väggens högra kant. Väggen kommer att separeras enligt numret som kastas fram och så börjar man ge ut brickor.

Varje spelare får 13 brickor och dealern kommer att börja med en extra bricka så att det blir 14 stycken. Varje spelare ordnar sina brickor på stället så att bara han eller hon ser dem. Nu kommer den som är dealer att kasta en bricka och spelet drar igång till vänster om dealer.

Spela Mahjong

Innan det blir din tur så måste du låta de andra spelarna bestämma sig för om de vill plocka upp brickor som kastas. Det är alltid så att en spelare som kan ta över en bricka som kastas får prioritet. När en spelare kan göra detta så visar han helt enkelt att han vill ta brickan och kommer sedan att visa upp en vinnande hand med 14 brickor för alla som är med i spelet.

Om det här inte är möjligt så kan spelaren använda en bricka som har kastats för att skapa en pung. Spelaren säger pung och visar upp två brickor som matchar den som har kastats. Om det var en Bamboo 5 som kastades och spelaren kan visa upp två till av samma slag så blir det en pung. Denna ska läggas synligt på bordet.

Om ingen vill ha brickan som kastats men du kan få en chow med den så kan du börja din tur med att säga chow. Då måste du vända din chow så att alla kan se den. När du har gjort detta så kastar du en annan bricka och spelet kan fortsätta. Om brickan som kastats inte går att använda så tar du en ny bricka från väggen. Blir det inte Mahjong efter detta så kommer du att kasta en bricka som alla får se.

Man spelar till en särskild summa som sätts från början. Eller så väljer man antal omgångar. Det brukar vara 16. Eller så kommer man överens om när spelet är slut.

Privacy Policy