Ofärdigt datorspel men ändå störst i världen

Trots att spelet Playerunknown´s Battlegrounds inte ens är färdiggjort och definitivt inte kommit ut på marknaden än så är det ändå världen mest populära onlinespel. För ett halvår sen kom nyheten ut att spelet skulle tillverkas. Nu är det en ofärdig version, men trots det har det redan spelet redan sålts i mer än 13 miljoner kopior världen över. Två miljoner har dessutom spelat det samtidigt.

Vad handlar spelet om?

I en annan artikel här på vår hemsida kommer du kunna läsa om Fortnite. Det är ett spel som är en kopia på Playerunknown´s Battlegrounds. Spelet börjar med att du som spelare hoppar ut från ett flygplan tillsammans med 99 andra personer. Det är här multiplayer-delen kommer in eftersom det är över 2 miljoner personer som har spelat kopian samtidigt, eftersom de andra 99 personerna i spelet än andra riktiga spelare. När man hoppat ut från flygplanet landar man på en öde ö, och du som spelare har inte med dig några verktyg eller något du kan behöva. Därför måste man utforska ön, och på olika stället finns det vapen, medicinsk utrustning och fordon. Alla 100 personerna är fast på en och samma ö, och för att kunna vinna måste man vara kvar sist av alla och överleva. Pleyerunknown´s battlegrounds, även kallad PUBG, är ett onlinespel under kategorin ”last man standing”. Det riktiga PUBG kommer troligtvis att släppas innan 2018 är slut, både för xbox och dator. Hur det blir med Playstation är dock oklart för tillfället.

Spelarnas önskemål

Personen som är chef för de personer som tillverkar PUBG heter Levi Haakenstad Sørensen och arbetar för Spett Gaming, som då är det företaget som lanserar PUBG. Anledningen till varför spelet har attraherat så många personer på så kort tid är för att Levi och personerna i hans team från företaget alltid har lyssnat på spelarnas feedback, enligt Levi själv. Det som är speciellt för just Spett Gaming som har Levi Haakenstad Sørensen och Brandon Greene i täten är att de vågade släppa ett spel innan det riktiga var färdigt. Och det spel som nu har släppts är långt ifrån perfekt. Levi berättar i en intervju att han gärna ändrar spelet utefter spelarnas önskemål, vilket han också har tillgång till eftersom han är en av dem som formar spelet. Stor del av de grejer som PUBG innehåller är förslag och tankar från användarna som har hört av sig på sociala medier och forum.

Inspiration

Levi Haakenstad Sørensen har spelat onlinespel mer än 1100 timmar. Efter att ha spelat såpass mycket får man en bra känsla av vad bra spel ska ha respektive inte ha. Levi berättar att han har blivit inspirerad av filmer som ”Hunger Games” och ”Battle Royale”. Filmer som där det handlar om en huvudperson ska döda eller dödas. PUBG går ut på samma sätt, men istället för att personerna ska kolla på en karaktär som är i den situationen, så är det istället karaktären. Sørensen har varit topprankad under en lång tid för hans jobb med PUBG. Trots hans framgångsrika karriär med spelet så är PUBG-projektet inte ett heltidsjobb för honom. Han har många bollar i luften, både på gott och ont. Det positiva är att han får så mycket inspiration och kommer med intressanta och nytänkande idéer.

Om spelet

En runda består av att åka ner från flygplanet, komma till ön och klara sig så länge man kan. Det varar i genomsnitt i 1 minut och 35 sekunder. Givetvis är det mer om man håller sig kvar länge i spelet och eventuellt vinner, samt mindre om man åker ut fort. Ju längre tid som går på spelet, desto mindre blir kartan och den area alla spelarna har möjlighet att röra sig på. Det innebär att du som spelare måste för varje sekund som går flytta dig närmre motståndarna, och samma ska gäller för dem. Därför är det viktigt att samla ihop resurser så man kan överleva när tiden väl gått ett tag. Som du läste tidigare är rekordet för antal PUBG-spelare samtidigt 2 miljoner, vilket innebär att de har rekordet som tidigare sattes av DOTA2 som hade 1,3 miljoner spelare samtidigt. I framtiden, när det färdiga spelet släpps så kommer det finnas många finesser som inte finns idag. Exempelvis kommer det finnas fler öar att välja på, vilket skiljer sig från idag då det bara finns en ö att spela på.

Privacy Policy